Mit tudunk a mézről?
        Tudtad e,
        
            - hogy a virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége révén alakul ki? 
 
            - hogy a méhek átalakító tevékenységükhöz használt enzim hatására a mézben baktérium-ellenes anyag keletkezik? 
 
            - hogy a friss, nyers mézben található hidrogénperoxid a fogszuvasodás kórokozója ellen is hatásos? 
 
            - hogy amíg a mézet vízzel fel nem hígítják erjedésnek sem indulhat? Ezért szükséges a mézbor és a mézecet készítéséhez hígítani a mézet. 
 
            - hogy a nektárban található gyümölcs- és szőlő-cukor arányától függ a méz kikristályosodásának az ideje. Amelyik mézben valamivel több a gyümölcscukor az lassabban, amelyik kicsivel több szőlőcukrot tartalmaz, az gyorsabban ikrásodik.
 
            - hogy a kristályosodó méznek a kémiai tulajdonságai semmit sem változnak? A halmazállapot változása csupán fizikai jelenség.
 
            - hogy az ikrás méz apró szemcsézettségével jobban tisztítja a garatot és a torkot, mint a folyékony? Fertőtlenítő hatása mellett fizikailag is tisztít. 
 
            - hogy a kristályos méz bármikor ismét folyékonnyá tehető? Vízfürdőben addig tartjuk a kristályos mézet legfeljebb 45 C°-on, amíg teljesen meg nem olvad.
 
            - hogy a folyékony mézet hígítatlanul eredményesen használhatjuk nagyobb felületű (horzsolt, zúzott) sebek gyógyítására? A mézzel beborított felületet nem kell bekötözni! 
 
            - hogy a mézet hígítva a szem felszínes gyulladásaira, sérüléseire hatékonyan alkalmazhatjuk? A langyos mézoldattal átitatott steril vattatampont tartósan a szemen kell tartani. 
 
            - hogy a méz cukrai támogatják a májat abban, hogy ellássa sokoldalú szerepét? Főleg a méregtelenítési munkájában, a kimerülőben lévő májat segíti. 
 
            - hogy egyes mézfajták a szervezet vízháztartását is befolyásolják? A méz a felesleges vizet kihajtja, mai egészséges fogyáshoz vezet 
 
            - hogy a méz egyes cukor-összetevői gyorsan és átalakulás nélkül felszívódnak? Ezért a méz az izomfáradtságot hamar megszünteti, ugyanezért a terhességi vészes hányásban szenvedő nők is fogyaszthatják. 
 
            - hogy a méz enyhe hashajtó hatású? Rendszeresen fagyasztható a méz erre a célra is. Használata miatt nem kell félni a szervezeti megszokástól. Mindig hatásos mard. 
 
            - hogy a méz jó nyugtató és altató? Segíti az ébrenlétből az alvó állapotba való áthajlást. A mézzel szemben nem alakul ki olyan függőség, mint a szintetikus altatók esetében.
 
        
        Mi a méz?
        A méz nem csak édesség! 
        Egyesek azt hiszik, hogy a méz csupán nyalánkság, csábító édesség. 
        Nem! Annál sokkal több.
        Igaz, hogy édes, de cukrai olyanok, amilyenek a gyümölcsökben és a szőlőben találhatók. 
        Egyszerűen, könnyen, de az emésztőrendszer különböző helyein felszívódók. 
        A méz nem csak édes, de savas is. A méz szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.
        A méz illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavítók, némelyikük fertőtlenítő, fájdalomcsillapító vagy nyugtató.
        A méz fertőtlenítő hatása a frissességétől, enzimtevékenységétől is függ.
        A mézfogyasztás nem okoz hiánytüneteket, sőt gazdag és változatos ásványianyagtartalma hozzájárul az esetleges hiány megszűntetéséhez.
        A méz előnyösen kombinálható különböző élelmiszerekkel.
        Javasolható a tej-méz és a dió-méz kúra.
        A méz és a méhek gyüjtötte virágpor keveréke vitaminokban és aminósavakban gazdag, finom csemege.
        Nem csak teákban előnyös a méz használata, hanem süteményekben is.
        Noha a hő hatására egyes elemei elveszítik a hatásukat, mások még megmaradnak és biztosítják a mézes sütemények egyedülálló tulajdonságait.
        A méz nem csak édesség! A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja e1 az ember szervezetét.
        A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó.
        Kűlsőleg sebkezelésre is alkalmas.
        Melyik más édesítőszerről lehet mindezt elmondani? :-)